Kurkuma na odporność. Jak przygotować miksturę

Jeśli jak ja, tupiąc nóżkami, czekacie na pierwsze, wiosenne słońce, bądźcie ostrożni. Lekkie, wygodne płaszcze i sezonowe debiuty zeszłorocznych ciuchów niosą zagrożenie przeziębienia. I to dotkliwego, bo gdy tylko ustąpicie pola, zepchnięci do łóżka katarem, za oknem będzie szalało kwietniowe słońce. Będzie wam źle. 

Aby i wilk był syty, i owca cała, należy podnieść odporność, ewentualnie mieć w zanadrzu środek ratunkowy na przeziębienie. Naprawdę warto. Mądrość gminna właśnie na przesilenie zwala większość i sezonowych, i zastałych chorób. Jak się ustrzec?
Są dwie drogi. Jedna z nich to spacer do apteki i wspomaganie się chemią. Opcja dla leniwych i odważnych, biorąc pod uwagę, że i tak na co dzień swiat atakuje nas tablicą Mendelejewa. Innym prostym i o niebo lepszym sposobem jest wykorzystanie tego, co daje natura. W tym przypadku kurkumy, bliskiej kuzynki imbiru.



Ten niezwykły korzeń przez długie lata był znany u nas wyłącznie jako barwnik. Jednak jogini i lekarze ajurwedyjscy stosowali kurkumę jako lek od wieków. Dziś my również bez obaw możemy korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Działa przeciwzapalnie i oczyszczająco m.in. na wątrobę i nerki. Pomaga też usuwać śluz z organizmu i wzmacnia stawy. Podawana według indyjskich receptur z dobrym tłuszczem i pieprzem stanowi naprawdę skuteczną miksturę. Aby móc przygotować ją w domu i cieszyć się efektami, należy przede wszystkim sprawdzić pochodzenie i skład surowca. Unikajmy kurkumy z Chin, gdzie większość ziemi uprawnej jest zanieczyszczona. Szukajmy tej pochodzącej np. ze Sri Lanki. Ważna jest też czystość przyprawy. Najlepiej kupować ją w korzeniu i samodzielnie ścierać.

Zaopatrzeni w dobrą kurkumę przystępujemy do przygotowania pasty. Przepis jest prosty.

2-3 łyżki kurkumy rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy na małym ogniu przez minimum 8 minut. Często mieszamy, bo mikstura w tym czasie powinna zgęstnieć. 

Następnie ją wystudzamy i tyle. Przechowana w słoiku w lodówce będzie zdatna do użycia przez ok. 2 tygodnie. Taką pastę możemy dodawać do mleka (najlepiej roślinnego) na ciepło z odrobiną pieprzu i dobrego oleju (polecam kokosowy) i mamy mega skuteczny, naturalny lek przeciw wrednym infekcjom i stanom zapalnym, które chcą nas ograbić z pięknych początków wiosny.


29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. również do użytku zewnętrznego? :)

      Usuń
  2. Nie znałam tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatny wpis! Nigdy nie słyszałam o takim zastosowaniu kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do wypróbowania w razie potrzeby ;)

      Usuń
  4. Znam ten przepis i jest niesamowity. Czasami dobrze iść bardziej naturalne środki niż w chemię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurkumy niestety nie trawię ale moja rodzina ją wykorzystuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do herbaty dodaję razem z imbirem i wcale nie choruję już długo długo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo i jak to smakuje?
      nie zbyt gorzkie?

      Usuń
  7. Ja dodaję do ryżu kurczaka rosołu ale o takich właściwościach nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy wpis! Słyszałam o jej właściwościach, ale nie wiedziałam, że należy ją podgrzać.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdzam, kurkuma jest świetna. Sama mam zawsze korzeń kurkumy w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubię dodawać kurkumę do różnych dań :D Warto ją spożywać, mało osób docenia jej właściwości

    OdpowiedzUsuń
  11. Że kurkuma jest świetnym lekarstwem to słyszałam ale o takim przepisie nie miałam pojęcia. Dzięki. Skorzystam ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja raz na czas dodaję sobie kurkumę do kaszy jaglanej

    OdpowiedzUsuń
  13. gdzieś czytałam że działa dobrze na jamę ustna

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezwykle przydatny wpis. Często nie dostrzegamy, jakie skarby wśród przypraw mamy w kuchni: kurkuma, cynamon, anyż czy lukrecja. Masz bardzo pozytywnego bloga - emanuje dobrą energią. Będę tu częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pzrepis, jakiś czas temu dostałam kurkumę od znajomej i tak leży nieużywana, jakoś nie było okazji żeby ją ruszyć, ale to dobrze bo wykorzystam ją do celów zdrowotnych, dzięki za inspiracje medyczne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam ten przepis. Dziękuję, że przypomniałaś mi go. Idealnie sprawdzi się na wiosenne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialne! Ja dodaję urkumy od 2 lat do wszystkich zup i sosów, jest niezastąpiona w kuchni www.adriana-style.com

    OdpowiedzUsuń
  18. dzięki za ten przepis, uwielbiam kurkumę. Rzeczywiście, spożywanie kurkumy będzie lepiej wchłanialne, jeśli dodamy do niej pieprz. Ajurwedyjscy praktycy wiedzą to najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) Dobrze, że dzięki sieci mamy łatwy dostęp do tej wiedzy.

      Usuń
  19. ubóstwiam kurkumę, jak i curry, to moje ulubione przyprawy, przepis na miksturę znam i często stosuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie nie do końca odpowiada jej smak, ale powoli się przekonuję, bo naprawdę warto.

      Usuń
  20. Uwielbiam kurkumę, ostatnio dodaje ją prawie do wszystkiego. Ale takiej mikstury jeszcze nie znałam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szukałam czegoś o kurkumie i znalazłam! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016-2017 celebruj czas wolny , Blogger